Το blog του Νομού Πρέβεζας

Το blog του Νομού Πρέβεζας

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Πάγκαλος: Φάγαμε σε διορισμούς τα λεφτά!


«Ολοι μαζί τα φάγαμε», απάντησε ωμά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο ρητορικό ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά», χθες στη Βουλή, αιτιολογώντας ως ένδειξη αυτοκριτικής την κυβερνητική βούληση για φρένο σε ρουσφέτια και προσλήψεις από το παράθυρο.
Τους πολίτες που πιέζουν για διορισμούς έδειξε ο Θ. Πάγκαλος «Ακολουθήσαμε μια πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος», είπε ο Θ. Πάγκαλος μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο για την κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα. Στο ύφος του συντάχθηκαν ακόμη δύο βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, οι κ. Γείτονας και Σαλαγιάννης.

«Οταν το '81 μπήκα στη Βουλή, μια ημέρα ο αείμνηστος Τάσος Σεχιώτης με ρώτησε πώς τα πάω. "Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι μου ζητούν διορισμούς, στις συγκεντρώσεις όταν λέμε ότι θα καταργήσουμε τα ρουσφέτια ενθουσιάζονται", είπα. "Δεν κατάλαβες ότι εννοούσαν να μην κάνουν οι άλλοι ρουσφέτια και να κάνουμε εμείς τα δικά μας", μου απάντησε ο θυμόσοφος». Ξεκινώντας έτσι την τοποθέτησή του, ο κ. Πάγκαλος απάντησε στις ενστάσεις του Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε επικίνδυνη τη λογική της κυβέρνησης «καταργώ, άρα οι δρόμοι είναι ανοιχτοί για να πάνε οι εργαζόμενοι σπίτι τους».

«Η απάντηση στην κατακραυγή του κόσμου "πώς τα φάγατε τα λεφτά", είναι επειδή διορίζαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί». Αναφέροντας ως παραδείγματα τεράστιου προϋπολογισμού και ρουσφετολογικών προσλήψεων τις περιπτώσεις του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της «ΑΓΡΟΓΗΣ», ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε πιέσεις από βουλευτές που του έλεγαν να μη βαδίσει σ' αυτή την κατεύθυνση διότι θα εκτεθούν συνάδελφοί τους που βόλεψαν δικούς τους. «Μου ζητήθηκε να κάνω βήμα συνενοχής και δεν το δέχτηκα», είπε, ενώ καταλήγοντας εμφάνισε ως «τεράστιο λαϊκό αίτημα» και «αίτημα της διανόησης» για την υπόσταση της δημοκρατίας να σταματήσουν να μπαίνουν από το παράθυρο στο Δημόσιο προσλαμβανόμενοι επί συμβάσει.

«Οταν ως υπουργός Υγείας ξεκίνησα τη συγχώνευση νοσοκομείων, ξεσηκώθηκε θύελλα, άρα το πελατειακό κράτος το συντηρήσαμε όλοι, κόμματα, συντεχνίες και παράγοντες. Είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα. Δεν πάει άλλο», συμφώνησε ο Κ. Γείτονας.

«Πάντοτε πίστευα ότι το διαχρονικό τεράστιο πρόβλημα που έχει η πολιτεία είναι η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Δεν τολμούσαμε να βάλουμε χέρι στις ιστορίες αυτές λόγω πολιτικού κόστους. Είναι αναγκαίο το βήμα που κάνει τώρα η κυβέρνηση και τολμηρό», προστέθηκε η άποψη του Ν. Σαλαγιάννη.

Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου προκάλεσε την απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Π. Παυλόπουλος κατήγγειλε τους «αφορισμούς» υποστηρίζοντας πως κατά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διορίστηκαν 700.000 άνθρωποι στο Δημόσιο.

«Η άποψη που λέει πως όλοι έχουμε μερίδιο ευθυνών φτάνει πολλές φορές στα όρια του λαϊκισμού», τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στον κ. Πάγκαλο. Και συνέχισε: «Στο ξεσάλωμα του ρουσφετιού, στο ξεχείλωμα των οργανισμών δεν έχουμε όλοι την ίδια ευθύνη. Ούτε φάγαμε όλοι μαζί και με τον ίδιο τρόπο. Η ισοπέδωση είναι η μόνιμη οδός διαφυγής για να συνεχίζονται τα ίδια και χειρότερα».

Η Διαμάντω Μανωλάκου, από το ΚΚΕ, χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης «ταυτόσημα με την ανεργία», δηλώνοντας πως το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά και θα το αντιπαλέψει στους δρόμους. Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Ηλ. Πολατίδης, αφού υποστήριξε πως οι θέσεις στο Δημόσιο είναι το όνειρο του τεμπέλη, δήλωσε πως «ο δικομματισμός αντέχει γιατί υπόσχεται διορισμούς και αργομισθία».
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου