Το blog του Νομού Πρέβεζας

Το blog του Νομού Πρέβεζας

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Η ολοκλήρωση των διαδικασιών στους τοπικούς ΣΥΡΙΖΑ των 4 νομών της Ηπείρου και η πρότασή τους να ηγηθώ περιφερειακού ψηφοδελτίου στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου αποτελεί για εμένα τιμή και ευθύνη.
Η συγκυρία είναι ασφαλώς δύσκολη, καθώς σφραγίζεται από την πρωτοφανή επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την στήριξη της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, στα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των Ελλήνων εργαζόμενων και από την εφαρμογή του αντιδραστικού μνημονίου, που συνυπέγραψε η Κυβέρνηση με την «τρόϊκα».
Εμείς θεωρούμε το δίλημμα «ενάντια στο μνημόνιο» ή «με αυτοδιοικητική λογική» πλαστό. Το μνημόνιο δεν είναι κάτι εξωτερικό και άσχετο με την Αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη αποτελεί την συγκεκριμένη εξειδίκευση του προγράμματος σταθερότητας στην Αυτοδιοίκηση. Εντάσσεται στο πλαίσιο της δραστικής περικοπής των δημόσιων κοινωνικών δαπανών, στην υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και έργων, που θα οδηγήσουν στην εγκατάλειψή τους, και στην απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων στην Αυτοδιοίκηση. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τα αναγκαία μέσα ανταπόκρισης σε αυτές θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάρρευση και την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα το σχέδιο Καλλικράτη θεσμοθετεί τον αυταρχικό συγκεντρωτισμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αναπαράγοντας το μοντέλο του κεντρικού κράτους, και επιδιώκει την αποκλειστική νομή της εξουσίας από τον δικομματισμό, διατηρώντας το ληστρικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. Τελικά, παρά την καθιέρωση της εκλογής των περιφερειακών οργάνων, οδηγούμαστε σε περιφερειακές αρχές, που ελάχιστα θα λογοδοτούν στους πολίτες αλλά θα ελέγχονται από κεντρικές κομματικές επιλογές και ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων και θα λειτουργούν με αδιαφάνεια, όπως εξάλλου συμβαίνει σήμερα τόσο στις κρατικές Περιφέρειες με τις διορισμένες περιφερειακές αρχές όσο και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με τις εκλεγμένες.
Σ’ αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να αποφασίσουμε για το αύριο της Ηπείρου, μιάς περιφέρειας με έντονη πολιτιστική ταυτότητα και ενότητα, με μοναδικό φυσικό πλούτο και ομορφιά αλλά και με μεγάλα προβλήματα, υστερήσεις και εσωτερικές ανισορροπίες. Εμείς θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή δεν οφείλεται ούτε στο ορεινό ανάγλυφο ούτε στην κακή τύχη της Ηπείρου. Αντίθετα απορρέει από τα αδιέξοδα του κυρίαρχου παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, από τις επιλογές των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, από την αυξανόμενη δύναμη ιδιωτικών συμφερόντων και την εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, από την απουσία δημοκρατίας και την αδιαφάνεια, από τη σπατάλη πόρων και την πελατειακή λογική. Οφείλεται επίσης και στην αδυναμία της Αριστεράς να δώσει τη δική της πειστική απάντηση και να επεξεργαστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ήπειρο, που θα έρχεται σε ρήξη με τις κυρίαρχες επιλογές και θα αλλάζει τους συσχετισμούς υπέρ του κόσμου της εργασίας, υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών.
Αυτή την κατάσταση πολλοί από το δικό μας χώρο παλεύουμε εδώ και χρόνια να την αλλάξουμε. Σε μια εποχή απογοήτευσης και απαξίωσης της πολιτικής, πολλοί συμμετέχουμε ενεργά σε συλλογικότητες και κινήματα σε όλη την Ήπειρο και έχουμε συναντηθεί σε πολύμορφους αγώνες για την υπεράσπιση των εργασιακών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, του κοινωνικού κράτους, του περιβάλλοντος και των δημόσιων αγαθών και υποδομών.
Σ’ αυτό τον αγώνα εντάσσουμε και την παρέμβασή μας στις περιφερειακές εκλογές. Θέλουμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά με τη συγκρότηση όχι απλώς ψηφοδελτίου αλλά μιάς αυτοδιοικητικής παράταξης μακράς πνοής για την Περιφέρεια της Ηπείρου, μιάς παράταξης που εννοείται ότι την βλέπουμε ανοιχτή στη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων και στη συνδιαμόρφωση της φυσιογνωμίας και της πολιτικής της. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός μάχιμου αντιπολιτευτικού πόλου απέναντι στις δυνάμεις του δικομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου