Το blog του Νομού Πρέβεζας

Το blog του Νομού Πρέβεζας

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Εθελοντικές εξορμήσεις του πολιτιστικού συλλόγου «Πρέβεζα» σε συνεργασία με το σύλλογο «Ανθρώπολις»



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα» σε συνεργασία με το Σύλλογο «Ανθρώπολις» συνεχίζοντας τις εθελοντικές εξορμήσεις τους, το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη καθάρισαν, ευπρέπισαν και ανέδειξαν στο μέτρο του δυνατού και με τα μέσα που διαθέτουν την ιστορική βρύση στη θέση Καλαμίτσι, γνωστή και ως «βρύση του Πασά».
Η βρύση βρίσκεται επί της ακτής και διακόσια (200) μέτρα περίπου δεξιά (προς το Μύτικα) από το ξενοδοχείο Καλαμίτσι. Είναι οθωμανική με έτος κατασκευής το 1882. Υπάρχει δε σε αυτή εντοιχισμένη ευανάγνωστη πέτρινη επιγραφή σε Τουρκική γραφή.
Ο περιηγητής Πουκεβίλ στο βιβλίο του «Ταξίδι στην Ελλάδα», γράφει για τη βρύση: «Από τον Μύτικα ξεκινάει ένας άλλος δρόμος που περνάει κοντά στην παραλία, που την καλύπτει μία ολόκληρη αλυσίδα από ξέρες, απ’ την οποία τα πλοία πρέπει να κρατούν απόσταση τουλάχιστον ενός μιλίου, όταν περνούν απ’ εκεί. Αυτός ο δρόμος, που είναι βατός από άμαξα, δεν έχει τίποτα το αξιόλογο σ’ όλο του το μήκος, μέχρι τη δυτική πύλη της Πρέβεζας. Έκτος από την πηγή στο Παρούσι, όπου παίρνουν νερό οι βαρκάρηδες.»
Επίσης o Σεραφείμ Βυζάντιος αναφέρει: «Ου μακράν την θέσεως «Ουτς Καλέ (φρούριο Παντοκράτωρα), υπάρχει μαρμαρόστρωτος ωραία βρύσις γλυκυτάτου ύδατος, ημίσειαν περίπου ώραν απέχουσα της Πρεβέζης και μικρόν του παραθαλασίου ονομαζομένη Καλαμήτσι• από της παραλίας ταύτης εξάγουσι προς χρήσην των οι κάτοικοι λαμπράν μέλαιναν άμμον». (Πηγή: Λεύκωμα ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ – ΠΡΕΒΕΖΑ Ν.Καράμπελας)
Η βρύση αυτή συνδέονταν με τη ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Καλαμιτσίου σε παλαιότερες εποχές, λόγου του αρκετού πόσιμου νερού που είχε και με το οποίο μεταξύ άλλων ποτίζονταν και τα κοπάδια των ζώων. Επί σειρά ετών, η βρύση, λόγω ανομβρίας, είχε στερέψει. Τα τελευταία όμως χρόνια λόγω των βροχοπτώσεων, έχει νερό.
Η κοινή υπουργική απόφαση, που εγκρίνει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του βιολογικού καθαρισμού Πρέβεζας, μεταξύ των όρων της επιβάλλει την προστασία και ανάδειξη της κρήνης αυτής.
Για τον καθαρισμό της βρύσης και της γύρω περιοχής ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα» είχε στείλει στο Δήμο έγγραφο στις 29/06/2010 με την παράκληση να μεριμνήσει για αυτό.
Η παράκληση δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε στο ουσιαστικό μέρος (καθαρισμός), ούτε στο τυπικό (απάντηση στο έγγραφο).
Οι δύο Σύλλογοι θα συνεχίσουν την προσπάθεια τους αυτή και σε άλλους χώρους και μνημεία της πόλης μας και της γύρω περιοχής, όπου η εγκατάλειψη και η αδιαφορία είναι εμφανής από του καθ’ ύλην αρμόδιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου