Το blog του Νομού Πρέβεζας

Το blog του Νομού Πρέβεζας

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

5-6&7 Αυγούστου ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΣΑΜΨΟΥΝΤΑΣ «Η ΑΜΙΣΟΣ».

«ΑΜΙΣΟΣ 2010»




Προσπαθώντας κανείς να σταθεί σε έναν σύγχρονο μεταβαλλόμενο κόσμο πρέπει να στραφεί στις ρίζες του.
Εμείς οι Πόντιοι, είμαστε ένας λαός που βιώνουμε την ιστορία και το ένδοξο παρελθόν μας μέσα από την μνήμη που διατηρούμε μέχρι σήμερα ζωντανή.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ζωή των προγόνων μας στη μακρινή γωνιά της ασιατικής γης στάθηκε στο πέρασμα των χρόνων ένα από τα πιο ακριτικά φυλάκια της ελληνικής φυλής .Καθρεφτίζει ολοζώντανα μέσα από τα ήθη και τα έθιμα, τους λαϊκούς χορούς και τα τραγούδια την πιο ολοκληρωμένη και πεντακάθαρη έκφραση της ελληνικής ψυχής από τα χρόνια του Ομήρου μέχρι σήμερα.
Ο Ελληνικός Πόντος δεν υπήρξε στο πέρασμα των χρόνων ένας απλός γεωγραφικός χώρος, αλλά μια αληθινή όαση της μητροπολιτικής Ελλάδας μέσα σε αφιλόξενο περιβάλλον.
Η μαρτυρική προσφυγική οδύσσεια του ποντιακού λαού δεν τον λύγισε, απεναντίας ο δυναμισμός και το ατσάλινο πείσμα της ράτσας μας έγιναν τραγούδι, έγιναν χορός, έκφραση ζωής και ύπαρξης, πηγή αντοχής για να ξεπεράσει τα κατάλοιπα του βίαιου ξεριζωμού.Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, χαιρετίζει την απόφαση του Σουηδικού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (11 Μαρτίου 2010),απόφαση που τιμά τον Σουηδικό λαό και επιβεβαιώνει ότι διαχρονικά είναι φίλος της Δημοκρατίας, της αλήθειας και της δικαιοσύνης.
1979-2010. Τριάντα ένα χρόνια ύπαρξης του Συλλόγου « Η ΑΜΙΣΟΣ», πορείας, δράσης .Ασπίδα αλώβητη διατήρησε τις διαχρονικές αξίες του ποντιακού Ελληνισμού, ιστορία, γλώσσα, παραδόσεις, ήθη-έθιμα, προφύλαξε από τον κίνδυνο αφομοίωσης στην σύγχρονη κοινωνία.
Με τις σκέψεις αυτές σας περιμένουμε στις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις, στην όμορφη πλατεία του χωριού μας.Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς και όσους με τον τρόπο τους συμβάλλουν σημαντικά στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου
Ν. Σαμψούντας «Η ΑΜΙΣΟΣ».
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΑΪΤΙΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου