Το blog του Νομού Πρέβεζας

Το blog του Νομού Πρέβεζας

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

«Ανεξάρτητες υποψηφιότητες, η απάντηση στην πολιτική κρίση»


Με τον αέρα του αδέσμευτου και με μια σιγουριά που εν μέρει είναι επιτηδευμένη, όπως σε όλους αλλά και συνεπακόλουθη του απελευθερωμένου , μιλάει στην «Φ» ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού Γιώργος Ζυγούρης .Υπερασπιζόμενος το ανεξάρτητο του συνδυασμού του λέει πως η αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος των συγκλίσεων και οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες στην αυτοδιοίκηση μπορούν να δώσουν απάντηση στη σημερινή πολιτική κρίση με την έννοια της αποστροφής των πολιτών προς κάθε τι κομματικό.
Αξιοποιεί την επαγγελματική του ενασχόληση σε Περιφέρεια Ηπείρου και Νομαρχία Πρέβεζας και σε τομείς σχετικούς με την αναπτυξιακή υποδομή της περιφέρειας για να καλύψει τυχόν ενστάσεις ως προς την πολιτική απειρία του και χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό πρόσωπο στις απαντήσεις του ασφαλώς για να τονίσει τη συλλογικοτητα ως γνώρισμα του συνδυασμού του.
Όσο για τους γνωστούς πολιτικούς παράγοντες που στηρίζουν την προσπάθεια του αγνοώντας τις επιλογές του κόμματος , δεν ανησυχεί. «Είχαν πλήρη επίγνωση των πιέσεων που πιθανόν θα δεχόταν» τονίζει , στέλνοντας ,αν θέλετε ,ένα μήνυμα και προς τους ίδιους . Προβλέπει μάλιστα πως αν ασκηθούν κομματικές πιέσεις σε φίλους του, θα έχουν αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στα πιο καυτά προβλήματα του νέου δήμου συγκαταλέγει το Γενικό Πολεοδομικό .Κι όχι απλώς το συγκαταλέγει βάσει περιγραφής του είναι το Α και το Ω για την βιώσιμη ανάπτυξη του νέου δήμου.

ΕΡ: Λέμε καμιά φορά «δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες…». Αν όπου πρίγκιπες, βάλουμε ανεξάρτητους υποψήφιους, το είπατε καμιά φορά; Ιδίως πριν πάρετε την οριστική απόφαση καθόδου σας στις εκλογές ή τώρα, μετά την ανακοίνωση των χρισμάτων σε έτερους υποψήφιους δημάρχους Ζηρού;
Είναι βέβαιο ότι η παρούσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από δυο κυρίαρχα στοιχεία, αφενός την εφαρμογή του Νόμου Καλλικράτη και αφετέρου την πολιτικοοικονομική κρίση που βιώνουμε.
Η Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αφορά μια σειρά διοικητικών αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με σημαντικότερη την μείωση του αριθμού φορέων .
Η Αυτοδιοίκηση είναι ο κατ' εξοχήν χώρος των συγκλίσεων και συναινέσεων και οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες είναι αυτές οι οποίες μπορούν και εξεγείρουν ενεργούς πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους να δώσουν απάντηση στην σημερινή πολιτική κρίση.
Με σεβασμό στον ρόλο ,στις διαδικασίες και στις τελικές επιλογές των κομμάτων θεωρούμε ,όπως άλλωστε καταδεικνύουν και οι σχετικές έρευνες ,ότι οι ανεξάρτητες- υπερκομματικές υποψηφιότητες για την Αυτοδιοίκηση θα τύχουν της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών
Για αυτό άλλωστε τον λόγο έγκαιρα ,χωρίς να αναμένουμε τις κομματικές διαδικασίες και επιλογές ανακοινώσαμε την υποψηφιότητα μας.

ΕΡ: Ήταν πιο πολύ δική σας επιλογή η διεκδίκηση της δημαρχίας ή πιο πολύ παρότρυνση φίλων σας και με ποιο σκεπτικό;
Καταρχήν θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική για μένα απόφαση και έγινε μετά από πολύ ώριμη σκέψη και αφού έλαβα υπόψιν πολλά στοιχεία
Πολλοί συμπολίτες μου ,τώρα όπως και τα προηγούμενα χρονιά μου είχαν έκφρασει την εμπιστοσύνη τους και με παρότρυναν να ασχοληθώ με τα κοινά .
Η επαγγελματική μου ενασχόληση την τελευταία δεκαετία στην Περιφέρεια Ηπείρου , στο ΥΠΧΩΔΕ και στην Ν.Α. Πρέβεζας ,μου έδωσαν την δυνατότητα και ολα εκείνα τα εφόδια ώστε να υπηρετήσω και να γνωρίσω την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.
Ειδικότερα από τη θέση μου στην Ν.Α. Πρέβεζας (το 2005-2006 και 2009-2010) του Ειδικού Συμβούλου σε Θέματα Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης ,γνώρισα την φυσιογνωμία και τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής του νέου Δήμου Ζηρού.
Μετείχα σε πλήθος επιτροπών ,αναπτυξιακών συνεδρίων ,ημερίδων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό που αφορούσαν κυρίως αναπτυξιακά Προγράμματα .
Μαζί με στελέχη της Ν.Α. Πρέβεζας αναδείξαμε και ιεραρχήσαμε τα προβλήματα , σχεδιάσαμε, μελετήσαμε και ολοκληρώσαμε πλήθος αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων
Ουσιαστικά όλο αυτά τα χρόνια συμμετείχα ενεργά στην άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής για την περιοχή μας .
Όλα τα παραπάνω μαζί και με την παρότρυνση Νομαρχιακών και Δημοτικών Συμβούλων από όλες τις παρατάξεις της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας άλλα και πλήθος φίλων και συμπολιτών μου έδωσαν την δύναμη και ώστε τελικά να λάβω την απόφαση διεκδίκησης της δημαρχίας.

ΕΡ: Στις δημόσιες εμφανίσεις σας πλαισιώνεστε από ανθρώπους οι οποίοι έχουν σχέση με την πολιτική, είναι μέλη και του ενός και του άλλου μεγάλου κόμματος. ΠαΣοΚ όμως και ΝΔ έχουν δώσει τη στήριξή τους σε άλλα πρόσωπα. Δεν ανησυχείτε μήπως πλησιάζοντας ο Νοέμβριος, οι άνθρωποι αυτοί θα κληθούν να επιστρέψουν στο κομματικό μαντρί για να πλαισιώσουν τους εκλεκτούς υποψηφίους των κομμάτων; Αν μάλιστα προσδοκούν διατήρηση ή μελλοντική αξιοποίησή τους από τον κομματικό χώρο στον οποίο ανήκουν, γιατί να απαρνηθούν τις επιλογές του κόμματός τους;
Όπως προανέφερα η δική μας υποψηφιότητα κινείται πέρα και έξω από τις όποιες κομματικές επιλογές .
Όσοι μετέχουν στην κίνηση μας είχαν πλήρη γνώση των πιέσεων που πιθανόν θα δεχόταν.
Είναι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε καθημερινά σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, άνθρωποι από ολα τα πολιτικά κόμματα μέλη η όχι αυτών
Διαπιστώνουμε ότι δεν μπορεί να είμαστε αντίπαλοι αλλά μόνον με την κοινή μας προσπάθεια θα πετύχουμε το καλύτερο.
Οι αποφάσεις μας έχουν να κάνουν με το μέλλον και την προοπτική του τόπου μας και όχι με τις προσωπικές φιλοδοξίες μας για μελλοντική κομματική αξιοποίηση και πάρθηκαν μετά από ώριμη σκέψη και προβληματισμό.
Σε κάθε περίπτωση έχω την εκτίμηση ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πιέσεις σε στελέχη που έχουν καταξιωθεί με την κοινωνική προσφορά και τους αγώνες τους.
Αν υπάρξουν κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις τολμώ να προβλέψω το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

ΕΡ: Ποια είναι τα πιο καυτά προβλήματα κατά την κρίση σας που θα κληθείτε να διαχειριστείτε στο νέο δήμο αν εκλεγείτε; (Επιγραμματικά σχεδόν)
Η περιοχή μας έχει υποστεί έντονα τις συνέπειες της μετανάστευσης και αστυφιλίας του τελευταίου μισού αιώνα με αποτέλεσμα την ερήμωση και εγκατάλειψη των χωριών μας.
Η τελευταία οικονομική κρίση ,οι συνέπειες της και οι συνθήκες διαμονής στα αστικά κέντρα έχουν κάνει πολλούς συμπατριώτες μας να έχουν ως στόχο τον επαναπατρισμό .
Στόχος μας είναι το ξαναζωντάνεμα των χωριών και των οικισμών μας με την παραμονή των νέων αλλά και την επάνοδο συμπατριωτών μας για μόνιμη η πρόσκαιρη διαμονή .
Αυτό θα το πετύχουμε βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μέσα από μια σειρά δράσεων και ενεργειών.
Με τις επίμονες και μεθοδευμένες προσπάθειές μας θα διεκδικήσουμε,θα απαιτήσουμε και θα συμβάλλουμε ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες οδικές υποδομές ,κύρια της Ιόνιας οδού αλλά και των άλλων Οδικών αξόνων (Πρέβεζα - Ιόνια Οδός , σύνδεση Θεσπρωτικού με Εγνατία Οδό , σύνδεση Φιλιππιάδας με Θεσπρωτικό).
Οι υποδομές Παιδείας,Υγείας,Πρόνοιας παρότι βρίσκονται σε ικανοποιητικό βαθμό , απαιτούν συνεχείς πόρους για την πολυδάπανη συντήρηση και αναβάθμιση τους ,ώστε τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι της περιοχής μας να έχουν την απαραίτητη φροντίδα και υποστήριξη .
Το μεγάλο πλεονέκτημα του δήμου μας είναι ο Πρωτογενής Τομέας (κτηνοτροφία και παραγωγή Αγροτικών προϊόντων)
Υπάρχουν επίσης αρκετές μονάδες του δευτερογενούς Τομέα ,όμως για την περαιτέρω ορθολογική ανάπτυξη τους απαιτείται να χωροθετηθεί ΒΙΟΠΑ .
Η φυσιογνωμία του Ορεινού Όγκου του Δήμου είναι επίσης μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για ήπιες αναπτυξιακές δραστηριότητες .
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει αναπτυχθούν σε ένα πλαίσιο σεβασμού του Περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης .που θα διασφαλιστεί με την άμεση σύνταξη ΓΠΣ στις περιοχές που δεν έχει συνταχθεί.
ΕΡ: Και μια ερώτηση που κάνουμε σε όλους τους υποψήφιους των νέων δήμων. Δεν είναι τελικά δύσκολη υπόθεση η συγκρότηση συνδυασμού με τόσους ανθρώπους που απαιτούνται και τόσα Δ.Δ που διαθέτει ο καλλικράτειος δήμος; Πού θα βρείτε τόσοι υποψήφιοι, τόσουςυποψήφιους; Πράγματι στην εποχή μας η γενική αίσθηση που επικρατεί είναι ότι δεν υπάρχει επιθυμία αξιόλογων στελεχών για ενασχόληση με τα κοινά.
Στην περίπτωση μας αντίθετα και από τις έως τώρα επαφές μου με μεγάλο αριθμό πολιτών και έπειτα από συζήτηση και ενημέρωση διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και προθυμία και διαθεσιμότητα πολιτών να ενταχθούν στην κίνηση μας ,τόσο έμπειρων Αυτοδιοικητικών όσο και νέων ανθρώπων με διάθεση και ζωντάνια να συνεισφέρουν από όποια θέση εκτιμηθεί ότι μπορούν καλύτερα.

ΕΡ: Κλείνοντας τι μήνυμα θα θέλατε αν στείλετε στους αναγνώστες συνδημότες σας;

Θα ήθελα να προσκαλέσω δημόσια όλους τους συμπατριώτες μας να στηρίξουν την προσπάθεια μας
Απευθυνόμαστε ισότιμα σε όλους , ανεξαρτήτως κομματικής η πολιτικής προέλευσης.
Απευθυνόμαστε στις νέες και στους νέους της περιοχής
Απευθυνόμαστε στους συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται μακριά από την περιοχή μας και τους καλούμε σε ένα ενωτικό προσκλητήριο για να αλλάξουμε την πορεία του όμορφου τόπου μας ,για αν ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στην περιοχή μας, για να δημιουργήσουμε αναπτυξιακά κίνητρα για να ζωντανέψουν τα χωριά μας,
Όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε
Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες όλων όσων στηρίζουν την κοινή μας προσπάθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου