Το blog του Νομού Πρέβεζας
Το blog του Νομού Πρέβεζας
Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010
Προτάσεις του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα για τον δήμο Πρέβεζας
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
(Αλφαβητικά)
Copyright © Χαράλαμπος Γκούβας, 2010
Ο Νέος Δήμος Πρέβεζας με το Νόμο «Καλλικράτης» περιλαμβάνει τους τέως Δήμους Πρέβεζας + Λούρου + Ζαλόγγου. Αρα στον κάθετο άξονα εκτείνεται νότια από το λιμάνι Πρέβεζας, βόρεια μέχρι την Χαράδρα του Αχέροντα (Τρίκαστρο) και στον οριζόντιο άξονα δυτικά από το Ιόνιο πέλαγος μέχρι ανατολικά τη Στεφάνη και το άκρο της Λασκάρας.
Σχόλιο: Διαβάζοντας το Νόμο Καλλικράτης, διαπιστώνει κανείς ότι θα υπάρξει στενότης χρηματοδότησης των Νέων Δήμων. Αρα, οι Νέοι Δήμοι θα πρέπει να στραφούν σε αυτοχρηματοδότηση, είτε εσωτερική (δηλαδή χρήματα από τους πολίτες) είτε εξωτερική (χρήματα από δάνεια τραπεζών, από ΕΕ, ή από ιδιώτες). Είναι φανερό ότι οι αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει το Νέο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ (μη γελιόμαστε ο Δήμαρχος διοικεί κατά 99%, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι απλώς «νεροκουβαλητές») θα είναι δυσάρεστες και θα υπάρξουν αντιδράσεις. Χρειάζεται ταλέντο για να πείσει κανείς τον Πρεβεζάνο ότι «πρέπει να πληρώσει διπλάσια Δημοτικά Τέλη», ότι «πρέπει να πληρώσει 1 Εuro για να ουρήσει σε άριστες τουαλέτες», «πρέπει να πληρώσει 1 Euro για να κολυμπήσει σε ένα άριστα Οργανωμένο Μονολίθι», «χρειάζεται 1 Euro ή κάρτα για να παρκάρει δωρεάν στα ΑΦΘΟΝΑ πάρκιγκ» που θα έχει ο Δήμος, όπως επίσης πρέπει να καταλάβει ο Δήμος ότι ΟΛΑ τα επιθυμητά έργα προς εκτέλεση πρέπει να ΜΕΛΕΤΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ, και να υποβάλλονται ΣΥΝΕΧΩΣ στην Ευρωπαϊκή Ενωση για χρηματοδότηση. Ομελέτα χωρίς σπάσιμο αυγών ΔΕΝ θα υπάρξει.
Προτάσεις:
1) Ακτια: Προτείνεται αναβίωση των Ακτίων στό Ρωμαϊκό Στάδιο Νικόπολης κάθε 4-5 χρόνια. Τρέξιμο, στίβος, αρματοδρομίες, ιπποδρομίες. Να δοθεί φορκλορικός χαρακτήρας με ρωμαϊκές στολές ώστε να έχει επισκεψιμότητα. Στο στάδιο πρέπει να δημιουργηθούν κλίμακες (καθίσματα).
2) Ανεμόμυλος έναντι ΙΚΑ: Τουριστική αξιοποίηση του Ενετικού Ανεμόμυλου Πρέβεζας. Οι αυθαίρετες οικίες δίπλα στον Ενετικό Ανεμόμυλο πρέπει να απαλλοτριωθούν αναγκαστικά, να γκρεμισθούν και να ανοίξει ο χώρος για προβολή και αναστήλωση του Μνημείου. Μπορεί να γίνει καλλαίσθητο μπάρ, όπως στη Ρόδο.
3) Αποχέτευση: Αποπεράτωση Σύνδεσης αποχέτευσης Πρέβεζας με Βιολογικό Καθαρισμό. Υπάρχουν παράνομες συνδέσεις που πρέπει να ΦΡΑΓΟΥΝ και να συνδεθούν. Η παραλία βρωμάει ακόμη.
4) Αποχωρητήρια: Αμεση κατασκευή ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ Δημοτικών αποχωρητηρίων σε πολλά σημεία του Δήμου Πρέβεζας ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ και ανάθεση σε ιδιώτη.
5) Αρχαιολογικοί χώροι Δήμου Πρέβεζας: Αξιοποίηση επισκεψιμότητας των ΒΑΣΙΚΩΝ αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Πρέβεζας. Νικόπολη, Κασσώπη, Τρίκαστρον, Βερενίκη, κλπ
6) Γιορτή Σαρδέλας: Κατάργηση της ξεπερασμένης γιορτής της Σαρδέλας και αντικατάσταση με την Αναπαράσταση Ναυμαχίας Ακτίου.
7) Γραφείο Στατιστικής του Δήμου: Πρέπει άμεσα να ιδρυθεί Γραφείο Στατιστικής του Δήμου για την καταγραφή όλων των χρήσιμων πληροφοριών που απαιτεί ένας επενδυτής ή μια εταιρεία ή ένας επισκέπτης. Πρέπει στο διαδίκτυο να παρέχονται On Line όλες οι σχετικές πληροφορίες για τον Νέο Δήμο Πρέβεζας: Πληθυσμός, άνδρες γυναίκες, ηλικίες, σχολεία, καταστήματα, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, κλίνες, εστιατόρια, αριθμός τουριστών, ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, τεχνίτες, πολυκατοικίες, κατοικίες, πισίνες, κίνηση λιμένος, Νοσοκομείο, στατιστικά νοσοκομείου, στατιστιά κινηματογράφων, στατιστικά δήμου, στατιστικά τροχοφόρων, κλπ
8) Δένδρα: Εθελοντικές Δενδροφυτεύσεις σε όλο το Δήμο με οργάνωση από τον Δήμο, με αειθαλή δένδρα για δροσιά το καλοκαίρι (δρούν σαν κλιματιστικά). Το τέλειο δένδρο για την Πρέβεζα απεδείχθη στην πράξη ότι είναι το αειθαλές «Φίκος ο Βενιαμίν».
9) Δήμαρχος: Ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail) με το Δήμαρχο και όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Εξυπηρέτηση του πολίτη ΑΜΕΣΑ από απόσταση.
10) Δημοτική Αστυνομία: Πρέπει κάθε οικοδομικό τετράγωνο να «χρεωθεί» σε έναν υπάλληλο της Δημοτικής Αστυνομίας, ο οποίος θα καταγράφει τις παραβιάσεις και θα ενημερώνει τον Διοικητή του για τα περαιτέρω. Χρειάζεται άμεση αλλαγή της παρούσης στολής (είναι απαράδεκτη αισθητικά, οι Δημοτικοί Αστυνομικοί μοιάζουν σαν ‘’βλαχοκομάντος’’ που πάνε να καταλάβουν το ύψωμα της Γκραμπάλας). Να ορισθεί καλαίσθητη χειμερινή και θερινή στολή, ΚΟΜΨΗ για τουριστικό μέρος (μπλέ παντελόνι, λευκό πουκάμισο, κλπ). Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί πρέπει να φέρουν ταμπελα με το ονοματεπώνυμό τους Ελληνικά και Αγγλικά. Η απαρουσία της Δημοτικής αστυνομίας πρέπει να είναι αισθητή ΠΑΝΤΟΥ με διαίρεση και κατανομή χώρων παρουσίας.
11) Δημοτική Αστική Συγκοινωνία πρός ΔΔ του Δήμου (Μιχαλίτσι, Μύτικας, Λούρος, Καμαρίνα, κλπ) πρωί απόγευμα.
12) Εθελοντισμός: Ενίσχυση του εθελοντισμού στην πόλη μας. Επαναδραστηριοποίηση του Προσκοπισμού και επαναλειτουργία του Ερυθρού Σταυρού Πρέβεζας, κλπ. Οι Πρεβεζάνοι με την Βοήθεια του Δήμου πρέπει να κάνουν Δενδροφυτεύσεις εθελοντικές.
13) Είσοδοι Πόλεως: Χρειάζεται άμεση Αρίθμηση εισόδων Πόλης Πρέβεζας από την παραλιακή Οδό Πρέβεζας Ηγουμενίτσας (Πινακίδες: Είσοδος 1,2,3,4,5, ή A,B, C, D, E)
14) Εκβολές Λούρου ποταμού: Προτείνεται Τουριστική αξιοποίηση εκβολών Λούρου Ποταμού στό Μιχαλίτσι (Αναψυκτήριο ξύλινο + Κayak)
15) Ενυδρείο: Δημιουργία Ενυδρείου στην Πρέβεζα (μη Κερδοσκοπικό ίδρυμα).
16) Επιχειρήσεις Δήμου: Ιδιωτικοποίηση όλων των προβληματικών επιχειρήσεων του Δήμου (ελλειμματικές) ή κλείσιμο.
17) Ηχορύπανση: Χρειάζεται καταπολέμηση της ηχορύπανσης καταστημάτων και ιδιωτικών κατοικιών με προπαγάνδα αρχικώς. Να τεθεί Οριο Ντεσιμπέλ και ώρες κοινής ησυχίας. Εν πάσει περιπτώσει, για να απαντηθεί και το αφελές «επιχείρημα» «είναι τουριστική σαιζόν, πότε θα βγάλουμε κανένα φράγκο», προτείτεται το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει μια ΠΑΓΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ «τουριστικής ζώνης υψηλής μουσικής ηχορύπανσης», ώστε να αποφεύγεται η κατοίκηση της περιοχής αυτής. Είναι λογικό. Είναι απαράδεκτο όμως, σήμερα να έχουμε ηχορύπανση, σε πολλαπλές ζώνες, όπως στην κεντρική παραλία Πρέβεζας, στο Νοσοκομείο Πρέβεζας (σφαγεία), στον Αγιο Γεώργιο, στον Παντοκράτορα, και στα Παλιοσάραγα. ΔΕΝ μπορεί να είναι ΟΛΗ η πόλη Τουριστικό θέρετρο να «να τα κονομάνε» 5 άτομα. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και αφήνει ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥ!!!
18) Θέατρο: Δημιουργία Θεάτρου Βράχων ή Αναρριχητικής Πίστας στο Νταμάρι Αγίου Θωμά
19) Ιντερνέτ: Η κατάσταση είναι ΑΠΑΡΕΔΕΚΤΗ. Σύνδεση όλης της πόλης με ασύρματο δίκτυο ADSL Ιnternet (χαμηλού κόστους πρόσβαση) και Οπτικές ίνες για όλους τους πολίτες! Δωρεάν ΑΜΕΣΑ Internet WiFi.
20) Ισολογισμός: Δημοσίευση Δημόσιου Απολογισμού και Ισολογισμού του Δήμου κάθε Ιανουάριο για το παρελθόν έτος και για το επόμενο.
21) Ιστορικό Κέντρο: Οριοθέτηση της παλαιάς πόλης Πρέβεζας (ιστορικό κέντρο) και απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Μόνο ηλεκτροκίνητα μικρά τετράτροχα όπως Amsterdam, Berlin, Warsow, κλπ, ή συνεχή δρομολόγια με το υπάρχον τρενάκι.
22) Καθαριότητα: Χρειάζεται βελτίωση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου. Αύξηση του αριθμού των μικρών και των μεγάλων κάδων. Οι μικροί κάδοι δεν πρέπει να καταστρέφονται (ανθεκτικότητα), δεν πρέπει να είναι εφικτή η κλοπή τους, και πρέπει να μπορούν να σβήνουν τσιγάρα. Οι μεγάλοι κάδοι πρέπει να αλλάζονται αλλά και να πλένονται. Οι δρόμοι πρέπει να πλένονται με μάνιγκα με ζεστό νερό όπως σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης.
23) Καλώδια της ΔΕΗ: Πρέπει όλα να γίνουν υπόγεια. Να ενταφιασθούν όπως έγινε στην παραλιακή οδό Ελ. Βενιζέλου.
24) Κάστρο Αγίου Ανδρέα: Πρέπει να πιεσθεί το ΥΠΕΘ Αμυνας να παραχωρήσει το Ε9 του κάστρου στο Δήμο Πρέβεζας. Στη συνέχεια πρέπει να γίνει Διεθνής διαγωνισμός για αναπαλαίωση και μετατροπή του σε Ξενοδοχείο και Συνεδριακό χώρο 5 αστέρων. Ολοι οι καταληψίες πρέπει να πεταχτούν έξω. Κατασκευή πεζοδρομίου πέριξ του κάστρου Αγίου Ανδρέα.
25) Κάστρο Αγίου Γεωργίου: Χρειάζεται πίεση στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας να παραχωρήσει στο Δήμο το Ε9 της ιδιοκτησίας. Στη συνέχεια ο χώρος με διεθνή διαγωνισμό μπορεί να γίνει Ξενοδοχείο – SPA – Θερμαινόμενη Πισίνα 5 αστέρων.
26) Κάστρο Λασκάρας: Αξιοποίηση υπέροχου Κάστρου Λασκάρας με πλακόστρωτο πεζόδρομο πρόσβασης (ή με ασφάλτινο δρόμο) και με νυχτερινό φωτισμό. Μετατροπή του Κάστρου σε πολυτελείας Restaurant – Café κατά το άριστο παράδειδμα του Κάστρου Li Koursi στους Αγ. Σαράντα της Αλβανίας.
27) Κάστρο Παντοκράτορα: Αξιοποίηση Κάστρου Παντοκράτωρα (τ.Φυλακές) και προώθηση της επισκεψιμότητας. Μπορεί να γίνει Καζίνο, ή Ξενοδοχείο 5 αστέρων με διεθνή διαγωνισμό αναπαλαίωσης. Το έδαφος πρέπει να σκαφθεί γύρω γύρω ώστε να βρέχεται πανταχόθεν από θάλασσα, όπως ήταν αρχικά.
28) Κηποθέατρο: Να μεταφερθεί το Κηποθέατρο σε άλλη θέση (Λασκάρα), γιατί οι παραστάσεις του ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ τις προβολές του θερινού Κινηματογράφου Κυανή Ακτή.
29) Κινηματογράφος Κυανή Ακτή και Θεοφάνειος: Χρειάζονται αλλαγές αισθητικής και επισκευές σε αμφότερους τους χώρους. Επίσης χρειάζεται εκπαίδευση ενός δεύτερου τεχνικού μηχανής για το μέλλον. Επίσης χρειάζεται σύγχρονο Marketing για αύξηση της επισκεψιμότητας στον κινηματογράφο με ομαδικά mail στους θεατές.
30) Λαική αγορά Φρούτων και Λαχανικών: Δημιουργία Λαϊκής Αγοράς Πρέβεζας (αγορά φρούτων και λαχανικών, κλπ). Κατάλληλη περιοοχή το τέως στρατόπεδο Σολωμού.
31) Λαική Αγορά (τέως κτίριο): Αξιοποίηση τέως λαϊκής αγοράς Πρέβεζας (άμεση ενοικίαση χώρων σε εμπόρους με χαμηλή τιμή), ή μετατροπή σε Μουσείο τεχνών και Επιστημών, όπως έχει ζητηθεί με 500 υπογραφές το έτος 2003.
32) Λιμάνι: Συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο γιά όλα τα θέματα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων. Παραλία Πρέβεζας – Λινάνι – Καθίζηση: Χρειάζεται επισκευή με σωστό μπάζωμα και επαναπλακόστρωση.
33) Μαργαρώνα: Αμεση Διαπλάτυνση της γέφυρας και Οδού Μαργαρώνας στο Βαθύ
34) Μαρίνα: Μαρίνας προδιαγραφών στό λιμάνι Πρέβεζας.
35) Μουσείο Αρχαιολογικό Πρέβεζας: Επιστροφή αρχαιολογικών ευρημάτων από το Μουσείο Ιωαννίνων στό Νέο Μουσείο Πρέβεζας. Να επιστραφεί ο Εφηβος της Πρέβεζας στην Πρέβεζα, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
36) Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας Χαράλαμπος Γκούβας: Με το νόμο Καλλικράτης το αγροτεμάχιο που πρόκειται να κτισθεί το Μουσείο αυτό (Φλάμποουρα), ανήκει πλέον στο Δήμο Πρέβεζας (Εθνική Οδός). Το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ο Δήμος είναι να πιέσει την Περιφέρεια Ηπείρου να εντάξει την ανέγερσή του στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Κόστος 500.000 Euro. Aλλιώς θα μείνει ένα όνειρο θερινής νυκτός, και ο Χαράλαμπος Γκούβας θα αναγκασθεί να πουλήσει όλα τα εκθέματα.
37) Μιχαλίτσι: Δημιουργία Αλιευτικού Καταφυγίου στό Μιχαλίτσι.
38) Ναυμαχία του Ακτίου: Θεσμοθέτηση ετήσιας εκδήλωσης στίς 2 Σεπτεμβρίου για την Ναυμαχία του Ακτίου, σε συνεργασία με το Ιταλικό, και Αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού. Υπάρχει σχέδιο πώς πρέπει να γίνει μελετημένο από τον Χαρ. Γκούβα από το 1990.
39) Οδικό Δίκτυο: Το εσωτερικό οδικό δίκτυο της Πρέβεζας είναι άθλιο. Πέραν της κακής του ποιότητας (λακούβες) είναι λάθος σχεδιασμένο. Η μετακίνηση τροχοφόρων είναι χρονοβόρα. Χρειάζεται βελτίωση του οδικού δικτύου του Δήμου (λακούβες, κλπ) + Πεζοδρόμια παντού + Απελευθέρωση πεζοδρομίων που έχουν καταληφθεί παρανόμως από καφετέριες και ταβέρνες. Πέραν αυτού, μια επιτροπή πτυχιούχων συγκοινωνιολόγων πρέπει να επανασχεδιάσει την κίνηση των τροχοφόρων σστήν πόλη μας. Οδοί: Φωτισμός οδών Πρέβεζας + Ονοματοδοσία + Αριθμοί Οικιών
40) Οικονομικά του Δήμου Πρέβεζας: Με τον νέο νόμο «Καλλικράτης» απαιτείται και προβλέπεται ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του Δήμου Πρέβεζας. Δημοτικές Εταιρείες με αρνητικό έλλειμμα ή θα πρέπει να εξυγιανθούν ή πρέπει να κλείσουν, ή να μετατραπούν σε ιδιωτικές. Τέρμα πιά η κάλυψη ζημιογόνων Δημοτικών εταιρειών μέσω ΔΕΥΑΠ και Δημοτικών Τελών.
41) Πεζόδρομος Παραλίας: Κατασκευή πεζόδρομου βαδισματος από Κυανή Ακτή μέχρι τέλος προβλήτας και μέχρι Βαθύ.
42) Πεζοδρόμια: Βελτίωση πεζοδρομίων για άτομα με ειδικές ανάγκες και καροτσάκια μωρών. Να απελευθερωθούν από παράνομα τραπεζοκαθίσματα.
43) Ποδήλατα: Οι υπάρχοντες ποδηλατόδρομοι είναι ανεπαρκείς, ίσως και επικίνδυνοι. Ο ιδεώδης ποδηλατόδρομος θα είναι αυτός που θα αρχίζει από την Πρέβεζα και θα κάνει όλο τον κύκλο πάνω στη θάλλασσα με διαδρομή Πρέβεζα- Μαργαρώνα - Αγιος Θωμάς - Λασκάρα, - Γύρος Λασκάρας - επιστροφή.
44) Υδροπλάνα: Να διερευνηθεί το θέμα ΑΝ γίνεται: Προώθηση σύνδεσης της Πρέβεζας με άλλες παραλιακές πόλεις με ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ.
45) Τηλεόραση: Δημιουργία Τηλεοπτικού Καναλιού Πρέβεζας υπό μορφή ΑΕ, με μετόχους και ιδιώτες. Σαν εναλλακτική λύση στο Τηλεοπτικό Κανάλι, αν δεν υπάρχουν χρήματα, προτείνεται η αγορά τηλεοπτικού χρόνου σε κάποιο Αθηναϊκό κανάλι, σε φτηνότερη τιμή.
46) Χάρτης: Εκδοση Νέου χάρτη της Πρέβεζας βάσει αεροφωτογραφίας με τα νέα κτίρια και νέες ονομασίες οδών.
47) Χώροι Στάθμευσης: Χρειάζεται κατασκευή νέων χώρων στάθμευσης (Parking). Το πάρκιγκ της οδού Σπηλιάδου πρέπει να γίνει Υπόγειο τριών ορόφων και να μπεί εισιτήριο, με ειδικές τιμές για τους Πρεβεζάνους. Η επίγεια επιφάνειά του μπορεί να γίνει Πάρκο. Εναλλακτικά, δενδροφύτευση των ενδιάμεσων παρτεριών του παραλιακού Parking της Πλατείας Ανδρούτσου. Κατάλληλο δένδρο ο «Φίκος ο Βενιαμίν».
48) Χερσόνησος Λασκάρας: Πρέπει να οριοθετηθεί με συρματοπλέγματα και να μετατραπεί σε Δημοτικό καταφύγιο αγρίων θηραμάτων (ελάφια, ζαρκάδια, κλπ), ή να ενοικιασθει σε ιδιώτη. Είσοδος με εισιτήριο.
Χαράλαμπος Γκούβας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Μήν περιμένετε να δείτε σχόλια. Οι πλείονες των Πρεβεζάνων δεν ασχολούνται με τα κοινά. "Ιδιωτεύουν", εξ ού και ο όρος "Ιδιώτης"....
ΑπάντησηΔιαγραφή