Το blog του Νομού Πρέβεζας
Το blog του Νομού Πρέβεζας
Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010
Η λειψή δημοκρατία του Καλλικράτη και το παράδειγμα του δ. Πρέβεζας
Στο παραμύθι της δήθεν μεθοδικής και ορθολογικής αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχει τον τίτλο σχέδιο Καλλικράτης, ο πρώην νομός Πρέβεζας διαιρείται τυπικά σε τρεις δήμους, οι οποίοι όμως λόγω των εδαφικών και πληθυσμιακών τους προδιαγραφών αποτελούν ουσιαστικά τρεις μικρότερες νομαρχίες.
Σ’ αυτό το παραμύθι το ρόλο του κακού λύκου κρατούν, για μια ακόμα φορά, οι τοπικές πολιτικο-οικονομικές και γραφειοκρατικές – κομματικές ελίτ, επιδιώκοντας να αποσπάσουν μια ευρύτερη αναγνώριση της «δημοκρατικής» φύσης της εξουσίας τους, από ένα μεγαλύτερο εκλογικό σώμα.
Και πιθανότατα θα το πετύχουν ευκολότερα από κάθε άλλη φορά, διότι ο σιδερένιος νόμος της ολιγαρχίας ορίζει με ένα αδυσώπητο τρόπο πως η διεύρυνση των εκλογικών σωμάτων στην «αντιπροσωπευτική» δημοκρατία είναι αντιστρόφως ανάλογη της πρόσβασης και τις επιρροής που ασκεί ο λαός στην εξουσία, με τη βοήθεια φυσικά και των κατάλληλων εκλογικών συστημάτων. Για παράδειγμα στο νέο δήμο Πρέβεζας οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα αποφασίζουν για τα ζητήματα των πρώην δήμων Πρέβεζας, Λούρου και Ζαλόγγου είναι 27. Πριν τον Καλλικράτη οι δημοτικοί σύμβουλοι για τους τρείς δήμους ήταν 55 (21 στη Πρέβεζα, 17 στο Λούρο και 17 στο Ζάλογγο). Δηλαδή οι δημότες του νέου δήμου θα έχουν μειωμένη αντιπροσώπευση κατά 50%!
Είναι μάλιστα αστείο, μετά το σχέδιο Καλλικράτης, να μιλάμε για δήμους στη χώρα που γέννησε την άμεση δημοκρατία, όταν στην πράξη ακυρώνονται καθημερινά τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της, που τα έκανε σημαία της και η σύγχρονη αστική δημοκρατία, και εννοούμε την ισονομία και την ισηγορία. Να είμαστε δηλαδή όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο και ο καθένας να έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του και να συναποφασίζει για όσα τον αφορούν.
Κι αν από την εποχή κιόλας του αθηναϊκού δήμου, ο Πλάτωνας είχε ήδη επισημάνει στην Πολιτεία του ότι «σε όλες τις πόλεις είναι το ίδιο το δίκαιο, δηλαδή το συμφέρον εκείνου που έχει την εξουσία στα χέρια του», τι να πούμε για τον τρόπο με τον οποίο το σχέδιο Καλλικράτης αντιμετωπίζει τις έννοιες του δήμου και της δημοκρατίας.
Κάθε πέντε χρόνια θα ψηφίζουμε έναν δήμαρχο τον οποίο ίσως δεν θα γνωρίζουμε ούτε εξ όψεως και πώς άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο σ’ ένα δήμο 40.000 περίπου κατοίκων. Δεν θα τον έχει δει ποτέ κανείς να πίνει ένα καφέ στο Κοτσανόπουλο ή στην Καμαρίνα ή ένα τσίπουρο στη Μυρσίνη, το Σφηνωτό ή τη Βρυσούλα και πιθανότατα θα αντιμετωπίζει το Χειμαδιό, τα Ριζά και τον Ωρωπό, όπως ένας κοινοτικός επίτροπος την Ελλάδα!
Όπως βλέπαμε εμείς τόσα χρόνια το δήμαρχο στις γειτονιές τις Πρέβεζας, έτσι θα τον βλέπουν και στο πανηγύρι του χωριού κάθε καλοκαίρι, άντε και προεκλογικά. Κι όσο θα απέχει η έδρα του τα χωριά τόσο θα απέχει και η πολιτική του από τις επιθυμίες και τις ανάγκες των ελάχιστων μικροκαλλιεργητών και κτηνοτρόφων και των ακόμα λιγότερων ηλικιωμένων που έχουν απομείνει στα χωριά της Πρέβεζας.
Αξίζει ακόμα να προσθέσουμε ότι κανείς από όλους εμάς τους δημότες δε γνωρίζει ακόμα ποιες αρμοδιότητες τελικά θα έχει ο νέος μας δήμαρχος, που από πάνω του θα έχει τον παντοδύναμο περιφερειάρχη και πιο πάνω του θα έχει την κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της θα έχει από πάνω της για πολλά ακόμα χρόνια το Δ.Ν.Τ. και την υπερκυβέρνηση της Τρόικας.
Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» πέρα από τον περιορισμό και των τελευταίων αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών της τοπικής δομής του κράτους, φαίνεται να συμμορφώνεται πλήρως και να υπηρετεί την πολιτική του μνημονίου, μέσω του περιορισμού των μέσων και των πόρων που υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες, συντελώντας στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.
Σίγουρα, οι παραπάνω εξελίξεις γεννούν σε όλους μας ένα σωρό βασανιστικά ερωτήματα: π.χ.: Μήπως υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει και η αυτοδιοίκηση απρόσωπη και να μιμηθεί το προβληματικό κεντρικό κράτος, που δεν ενδιαφέρεται για τις ιδιαιτερότητες της κοινωνίας; Υπάρχει σαφές σχέδιο σχετικά με την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς; Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι; Πώς διασφαλίζεται ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» θα καταπολεμήσει τη διαφθορά; Γιατί ένας ισχυρότερος δήμαρχος μιας ευρύτερης περιοχής θα είναι λιγότερο διεφθαρμένος από περισσότερους λιγότερο ισχυρούς; Μήπως μαζί με τα μεγαλύτερα δημοτικά έργα θα γίνει μεγαλύτερη και η διαφθορά; Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πλάνο για το δήμο μας και ποιος θα το αποφασίσει;
Πάντως, απ’ ότι φαίνεται όχι εμείς, που πιθανόν δεν θα τους έχουμε ψηφίσει, και που ίσως δεν θα τους ξέρουμε. Κι όμως αυτοί θα αποφασίζουν για την ζωή μας και την ζωή των παιδιών μας. Για τη ζωή του χωριού, της κωμόπολης ή της πόλης μας. Ας τους γυρίσουμε λοιπόν την πλάτη κι ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, θυμίζοντάς τους ότι η εξουσία εκπορεύεται από εμάς και θα πρέπει να κατατείνει προς το δικό μας συμφέρον, όχι το δικό τους. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών δ. Πρέβεζας- www.arpapreveza.net
Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου