Το blog του Νομού Πρέβεζας

Το blog του Νομού Πρέβεζας

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Σ. ΡΑΠΤΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στρασβούργο, 8 Σεπτεμβρίου 2010


«Αξιοπρεπής Εργασία το ζητούμενο για τους ευρωπαίους πολίτες»
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη,
στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο

Το βάρος, της ευρείας συναίνεσης ευρωβουλευτών από όλα τα πολιτικά κόμματα, γύρω από το κείμενο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Όρυ: Ουγγαρία, Λαϊκό Κόμμα), για τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης που πρέπει να υιοθετήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ τόνισε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη. παρεμβαίνοντας εχθές, 7 Σεπτεμβρίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά, μεταξύ άλλων, ενίσχυση της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής, άρση των μακροοικονομικών διαφορών μεταξύ των κρατών μελών -λαμβάνοντας όμως υπόψην τις εθνικές καταστάσεις και τις ιδιαίτερες δυσκολίες των κρατών μελών-, συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και ευελιξία με ασφάλεια, με εγγύηση δηλαδή της κοινωνικής ασφάλισης και με μηχανισμούς ελέγχου.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν τις πολιτικές τους για την οικονομία και την απασχόληση ως θέματα κοινού ενδιαφέροντος και γι' αυτό τις συντονίζουν στα πλαίσια του Συμβουλίου των Υπουργών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι υποχρεωμένο να διατυπώσει τη γνώμη του επί των προτάσεων του Συμβουλίου αλλά και να αξιολογεί την πρόοδο που συντελείται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο κάθε χρόνο.
Το Συμβούλιο συμφώνησε με την κα Ράπτη για την "ανάγκη ποιότητας και αξιοπρέπειας της απασχόλησης" ενώ τόνισε πως ο λόγος για τον οποίο το Συμβούλιο σκέφτεται να συμπεριλάβει τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου στις αιτιολογικές σκέψεις των κατευθυντηρίων γραμμών, είναι η ανάγκη συντομίας του κειμένου στο οποίο θεωρεί πως "επί της ουσίας, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους γενικούς προσανατολισμούς του Συμβουλίου και τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου"
Ο Επίτροπος για την απασχόληση, Λ. Άντορ, τόνισε πως «στον τομέα των κατευθυντηρίων γραμμών για την απασχόληση, στοχεύουμε να αυξήσουμε και την ποσότητα και την ποιότητα.»


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κας Ράπτη:
« Ευχαριστώ πολύ Κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να συγχαρώ τον Κύριο Όρυ για αυτήν την πολύ καλή έκθεση. Είναι μία έκθεση που βασίζεται στη συναίνεση. Το γεγονός αυτό κάνει την έκθεση να έχει περισσότερο δυνατή φωνή και γι' αυτό θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από την Επιτροπή και από το Συμβούλιο.
Εμείς, ως Σοσιαλιστές, δηλώνουμε ευχαριστημένοι γιατί βλέπουμε μέσα σε αυτή την έκθεση την πάγια βασική θέση μας που πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζει την ανεργία. Μιλάμε για "ίση αμοιβή για την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο εργασίας". Ωστόσο οι θέσεις εργασίας πρέπει να είναι διατηρήσιμες και να είναι η εργασία αξιοπρεπής. Όλα αυτά το Συμβούλιο δείχνει διατεθειμένο να τα λάβει υπόψη, μόνο που θα έλεγα ότι δεν αρκεί μόνον να περιληφθούν οι θέσεις μας αυτές στις αιτιολογικές σκέψεις του κειμένου των κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση αλλά θα πρέπει να μπουν και στον κυρίως κορμό του κειμένου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου