Το blog του Νομού Πρέβεζας

Το blog του Νομού Πρέβεζας

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ντόρα Μπακογιάννη, Ανεξάρτητη Βουλευτής, στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα

Παύλος Τσίμας: Να σας ρωτήσω για το σκηνικό που διαμορφώνεται εν όψει των περιφερειακών εκλογών του Νοεμβρίου, τελικά υπήρχε μια μεγάλη συζήτηση και εγώ προσωπικά δεν είχα καταλάβει αν θα δοκιμάζατε κι εσείς τις δυνάμεις σας με κάποιο τρόπο σε αυτές τις εκλογές, όχι προσωπικά κατεβαίνοντας η ίδια αλλά υποστηρίζοντας κάποιους, έχω την εντύπωση ότι δεν θα το κάνετε ή όχι;

Ντόρα Μπακογιάννη: Όχι δεν θα το κάνω κύριε Τσίμα, γιατί έχω μεγάλο σεβασμό στον θεσμό της αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα δε για τον θεσμό του αιρετού περιφερειάρχη έχω δώσει μάχες τα δέκα τελευταία χρόνια, και με πολύ μεγάλη απογοήτευση μπορώ να σας πω, ενδεχομένως και θυμό, βλέπω την κατάσταση όπως εξελίσσεται. Αυτή τη στιγμή τα δυο μεγάλα κόμματα, ή τα δυο παλαιά κόμματα, γιατί αμφιβάλλω πια αν είναι μεγάλα, έχουν μια λογική η οποία είναι λογική υπονόμευσης του ίδιου του θεσμού. Παρακολουθώ με το στόμα ανοιχτό, όπως φαντάζομαι και οι πολίτες, όσοι παρακολουθούν από κοντά, κόμματα να παίρνουν χρίσματα να τα δίνουν πίσω, να αλλάζουν θέσεις, να προσπαθούν να πουν ότι θα κατεβάσουν για υποψήφιους τα επονομαζόμενα πρωτοκλασάτα στελέχη… Αυτό είναι το πρόβλημα κύριε Τσίμα, ότι έτσι γινόταν πάντα και αυτό που δεν έχει καταλάβει σήμερα η πολιτική ηγεσία είναι ότι η κοινωνία όλα αυτά τα έχει αφήσει πίσω. Η λογική, σου δίνω χρίσμα, σου παίρνω πίσω το χρίσμα και στο ξαναδίνω μετά αύριο, είναι σαν να έχεις τους ψηφοφόρους σου δεμένους να τους πηγαίνεις να ψηφίσουν και να τους ξαναφήνεις ελεύθερους μετά. Αυτό δεν υπάρχει πια στην κοινωνία, ο άνθρωπος που θα ψηφίσει, κι εγώ τον καλώ να ψηφίσει τον καλύτερο, αυτόν που πιστεύει ότι θα μπορεί από την συγκεκριμένη θέση να ανταποκριθεί στην δουλειά που πρέπει να κάνει. Δεν έχω κόμμα αυτήν την στιγμή, άρα δεν έχω το θεσμικό πλαίσιο να προχωρήσω για να γίνει η επιλογή του καλύτερου υποψηφίου έστω και με την μορφή της στήριξης. Κατόπιν τούτου, θεωρώ ότι οι πολίτες είναι ενήλικες, έχουν μυαλό ξέρουν ποιος είναι ο καλύτερος για την περιοχή τους και τους καλώ να ψηφίσουν αυτόν.

Παύλος Τσίμας: Έχουμε δυο υποψηφιότητες για τον δήμο της Αθήνας και για τον δήμο της Θεσσαλονίκης που δεν υπακούουν σε αυτό το πλαίσιο που μόλις περιγράψατε ότι είναι στο συνηθισμένο, δηλαδή του κομματικού χρίσματος, ο κύριος Καμίνης στην Αθήνα μπορεί να υποστηρίζεται από κάποια κόμματα και να πήρε τυπικά ένα χρίσμα, αλλά δεν μπορεί να χρεωθεί σε κάποιο κομματικό μηχανισμό και το ίδιο ισχύει και για τον κύριο Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη. Εσάς σας φαίνονται καλές υποψηφιότητες αυτές;

Ντόρα Μπακογιάννη: Μου φαίνονται πολύ ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες, αναμφισβήτητα. Μάλιστα για τον κύριο Καμίνη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί ο κύριος Καμίνης είχε μια θεσμική θέση με την οποία ερχόταν και σε αντιπαράθεση με την αυτοδιοίκηση παρά πολλές φορές, άρα έχει παρά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το πως θα τοποθετηθεί. Οπως ξέρετε έχω έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον Νικήτα τον Κακλαμάνη, και έχουμε προχωρήσει σε παρά πολλά σχέδια για την Αθήνα, εκείνος παρέλαβε από εμένα, υπάρχει μια άλλου είδους σχέση, σχέση συνεργασίας πολύ στενή, αλλά παρά ταύτα, θεωρώ ότι είναι ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες. Αυτό που με τρομάζει είναι σου δίνω σου παίρνω, δηλαδή η λογική του χρίσματος, να μου επιτρέψετε να πω ότι και από την εποχή που ήμουν στην Νέα Δημοκρατία, στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές, είχα πει ότι κάποτε πρέπει να έχει το θάρρος ένα κόμμα να βγει και να πει ότι η λογική του χρίσματος πέθανε, δεν υπάρχει πλέον.

Παύλος Τσίμας: Και εσείς ξέρετε όχι μόνο στη Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που γίνονται τοπικές περιφερειακές εκλογές, βγαίνουν κάποια πολιτικά συμπεράσματα, δηλαδή πέραν της επιλογής αξιωματούχων για τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το βράδυ των εκλογών γίνονται αθροίσεις και λενε το τάδε κόμμα πήγε καλά, το τάδε κόμμα κέρδισε, το τάδε κόμμα έχασε, συνεπώς αυτό θα συμβεί και σε εμάς. Ποιο νομίζετε εσείς ότι είναι το πολιτικό στοίχημα αυτών των εκλογών, κατά μια άποψη είναι το μνημόνιο δηλαδή θα τεθεί για πρώτη φορά από τότε που ψηφίστηκε, και με την δική σας ψήφο, θα τεθεί υπό την κρίσιν του εκλογικού σώματος, θα έχουν την ευκαιρία οι Έλληνες να πουν αν τους αρέσει αυτή η κατάσταση ή δεν τους αρέσει, αν την επιδοκιμάζουν ή αν την αποδοκιμάζουν είναι μια εκδοχή ανάγνωσης των εκλογών αυτών.

Ντόρα Μπακογιάννη: Είναι πλασματικό το ερώτημα, κύριε Τσίμα, γιατί είναι άκρως λαϊκίστικο. Εάν ρωτήσετε τον Έλληνα σήμερα αν είναι ευχαριστημένος με το μνημόνιο θα σας πουν όλοι όχι, και δεν θα υπάρχει ένας που θα πει ότι είναι ευτυχής, γιατί αυτός θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που ζει στο εξωτερικό και δεν ζει στην πατρίδα μας. Το ερώτημα είναι αν υπήρχε εναλλακτική πρόταση στην κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα εκείνη την ώρα κι έπρεπε να πάρει το πρόγραμμα στήριξης και χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την τρόικα και το ΔΝΤ. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα, το οποίο αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να απαντηθεί, και το δεύτερο αν το μνημόνιο βάζει στόχους πρώτον τις διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι μια δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα και όπου εκεί δεν έχει προχωρήσει. 11 μήνες η κυβέρνηση μιλάει περί διαρθρωτικών αλλαγών αλλά το μεγάλο κομμάτι, την ιερή αγελάδα του ΠΑΣΟΚ που είναι οι ΔΕΚΟ δεν τις έχουν αγγίξει.

Παύλος Τσίμας: Όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ ιερή αγελάδα, ούτε στα χρόνια των δικών σας κυβερνήσεων άγγιξε κανείς τις ιερές αγελάδες.

Ντόρα Μπακογιάννη: Συμφωνώ απολύτως ότι δεν τις αγγίξαμε, αλλά από την εποχή των ρετιρέ του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι σήμερα η ίδια η συζήτηση γίνεται και το λεω για το ΠΑΣΟΚ, ότι είναι η ιερή αγελάδα γιατί το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αυτήν την στιγμή με όλο του τον κομματικό μηχανισμό σε θέσεις οι οποίες αντιπαλεύουν τις προτάσεις. Την ιερή αγελάδα αυτήν δεν την αγγίξαμε, άρα η μαύρη τρύπα είναι μαύρη τρύπα, και ότι λεφτά μαζεύουμε τα ρίχνουμε μέσα, αντίθετα βρήκαμε την εύκολη λύση, την οποία εγώ πολέμησα από την πρώτη μέρα που είναι η λογική της φορολόγησης και της μείωσης των εισοδημάτων. Η μεν λογική της φορολόγησης που ακολούθησε ο κύριος Παπακωνσταντίνου, είχα την ευκαιρία τον Μάρτιο πριν από το μνημόνιο, να του πω ότι αυτό είναι έγκλημα το οποίο κάνεις γιατί δεν θα έχεις έσοδα, γιατί όταν πεθάνει η επιχείρηση, είναι ωραίο να ακούγεται ότι θα πληρώσουν οι επιχειρηματίες, θα κάνουν...

Παύλος Τσίμας: Αυτό που λετε τώρα το έγραψε πολύ ωραία ο αδελφός του Πρωθυπουργού, ο κύριος Νίκος Παπανδρέου, είπε ότι το 25% του μηδέν είναι μηδέν.

Ντόρα Μπακογιάννη: Ναι ακριβώς. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, αυτό όπως το ξέραμε από τον Μάρτιο δεν είχε σχέση με το μνημόνιο. Και του λέγαμε αυτό το οποίο κάνεις είναι έγκλημα διότι ακούγεται ωραία, φορολόγησε τον επιχειρηματία ο οποίος έχει την βίλα, το αυτοκίνητο το Cayenne, άσε όμως την επιχείρηση και το αποτέλεσμα είναι ότι οι επιχειρήσεις μετακομίζουν, βλέπε coca cola, οι επιχειρήσεις φεύγουν στην Βόρεια Ελλάδα και πανε 40 χλμ πιο πέρα στην Βουλγαρία με φορολόγηση 10%. Η ανεργία στην Ελλάδα μεγαλώνει και η αγορά πεθαίνει, από εκεί και πέρα δεν έχεις να εισπράξεις τίποτα, αυτό είναι απλώς λάθος πολιτική, και είναι λάθος πολιτική και ελπίζω ότι θα το καταλάβει ο κύριος Παπακωνσταντίνου και να την αλλάξει τώρα. Το δεύτερο είναι τα εισοδήματα, βεβαίως πρέπει να μπει δημοσιονομική τάξη, δεν υπάρχει θέμα, δεν μπορούμε να μην κάνουμε οικονομίες, και όποιος τάζει ότι έχει την λύση το άλλο μείγμα πολιτικής χωρίς οικονομίες, νομίζω ότι απλώς ψεύδεται και λαϊκίζει. Από εκεί και πέρα όμως νομίζω ότι υπάρχει θέμα το πως θα τις κανείς τις οικονομίες, από που θα τις κανείς τις οικονομίες. Τι προβλέπει παραδείγματος χάριν το μνημόνιο, το μνημόνιο προβλέπει έσοδα 100 εκ. από τις συντάξεις με πληθωρισμό όμως συγκεκριμένο, πληθωρισμό 1,5...

Παύλος Τσίμας: Ναι αλλά έχουμε 5 και κάτι...

Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτό το οποίο παίρνει η κυβέρνηση από τον συνταξιούχο είναι πολλαπλάσιο του στόχου, και δεν το λεει κανείς.

Παύλος Τσίμας: Και δεν προτείνει κανείς κι ολοκληρωμένα εναλλακτική λύση, δηλαδή από που αλλού θα μπορούσε να εξοικονομηθούν αυτοί οι πόροι, δηλαδή προτείνεται, αλλά προτείνεται ακόμα αρκετά γενικά.

Ντόρα Μπακογιάννη: Η αλήθεια είναι ότι δεν προτείνεται, είμαστε πάλι στην παλιά λογική του απόλυτου λαϊκισμού. Και τον έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά η Ελλάδα. Αυτό το ότι επιτρέπαμε στον εαυτό μας δημαγωγικές θέσεις και ο κόσμος, ο οποίος δεν έχει την γνώση ούτε την εμπειρία να κρίνει κάθε θέση, δεν μπορεί να είναι ειδικός σε κάθε θέμα, να παρασύρεται, αυτό πλήρωσε η Ελλάδα.

Παύλος Τσίμας: Οι Περιφερειακές εκλογές που κανονικά θα έπρεπε να είναι ένα προνομιακό πεδίο για την αντιπολίτευση, ιδίως σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικής δυσφορίας φαίνεται να μπερδεύουν τα πράγματα, και υπάρχει μια αίσθηση ότι ξανά-ανακατεύεται η τράπουλα, έχω μια αίσθηση ότι ο κύριος Καρατζαφέρης σας φλερτάρει λίγο κι εσάς, δεν ξέρω αν μπορούμε με μια κουβέντα αν διευκρινίσουμε την δική σας οπτική για τον χώρο.

Ντόρα Μπακογιάννη: Είναι πάρα πολύ δύσκολο όταν μια πολύ μεγάλη παράταξη όπως ήταν η Νέα Δημοκρατία κάποτε, συρρικνώνεται και ιδεολογικά και πολιτικά και από πλευράς στελεχιακού δυναμικού και αρχίζει και υπάρχει ένας πολυκερματισμός, οι άνθρωποι, βλέπετε, και τα στελέχη σε ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαιτέρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είτε αυτές αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση είτε την περιφερειακή κινούνται αυτόνομα και γι’ αυτό και βλέπετε ότι υπάρχει η λογική ότι παμε να μαζέψουμε τους αντάρτες, παμε να κάνουμε αυτό. Θέλω να σας πω ότι το μήνυμα το οποίο εκπέμπει η Νέα Δημοκρατία του τελευταίους έξι μήνες αν δείτε στις εφημερίδες είναι μόνο ένα, μαστίγιο και καρότο. Μα ούτε το καρότο δημιουργεί επαρκή λόγο για να προσέλθει κανείς σε ένα πολιτικό φορέα, ούτε πόσο μάλλον το μαστίγιο. Αυτήν την στιγμή αυτό το οποίο χρειάζεται είναι ουσιαστικές πολιτικές θέσεις, οι μεγάλες παρατάξεις μαζεύονται γύρω από θέσεις, δεν μαζεύονται γύρω από αρνήσεις.

Παύλος Τσίμας: Σωστό αυτό, αυτό που είδαμε τις τελευταίες μέρες είναι μια σειρά από στελέχη που σας είχαν υποστηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές πέρσι, που ξέρουμε ότι είναι κοντά σας, συζητιόντουσαν στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια και ότι θα ήταν ενδεχόμενοι συμπαραστάτες σας αν κάνατε ένα καινούργιο κόμμα ή όταν κάνατε ένα καινούργιο κόμμα, βλέπουμε να υποχρεώνονται κατά κάποιον τρόπο σε δηλώσεις μετανοίας ή να προσφέρονται για δηλώσεις μετανοίας στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;

Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτές είναι οι λογικές του χθες για τις οποίες μιλάω κύριε Τσίμα, αλλά τα στελέχη τα οποία με υποστήριξαν που ήταν στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα αυτοδιοικητικά στελέχη σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα οποία σήμερα και η Νέα Δημοκρατία στηρίζει και καλά κάνει και τα στηρίζει διότι είναι εξαιρετικά στελέχη, τότε τα είχε ονομάσει ο κύριος Σαμαράς μηχανισμό, σήμερα αντιλαμβάνεται ότι είναι άξια στελέχη της αυτοδιοίκησης, χαίρομαι γι’ αυτό. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι σε ολόκληρη την Ελλάδα που έχουν δώσει την ψυχή τους στην αυτοδιοίκηση, κι αν το μόνο τους ελάττωμα ήταν ότι είχαν κάνει διαφορετική επιλογή στις εσωκομματικές εκλογές, βλέπει τώρα, σήμερα και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτό δεν είναι επαρκές για να τους διώξει ή να μην τους υποστηρίξει. Διότι βλέπουν ότι έχουν αποδοχή στην τοπική κοινωνία, για να γίνεις δήμαρχος έχεις αποδοχή στην τοπική κοινωνία, δεν γίνεσαι από το τίποτα

Παύλος Τσίμας: Δεν σας ενοχλεί;

Ντόρα Μπακογιάννη: Καθόλου δεν με ενοχλεί, σας είπα εγώ δεν λειτουργώ με λογικές βεντέτας.

Παύλος Τσίμας: Ποτέ θα ακούσουμε νέα από εσάς;

Ντόρα Μπακογιάννη: Θα ακούσετε, αλλά μετά τις εκλογές, βλέπετε ότι είναι ένα πολιτικό σύστημα το οποίο με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες, για να μην πω ότι, καταρρέει, το πολιτικό σύστημα του οποίου οι εγγενείς αδυναμίες με την κρίση βγαίνουν πλέον στην φορά και δεν κρύβονται. Και νομίζω ότι ο τόπος χρειάζεται και μερικές διαφορετικές παρουσίες, έτσι λίγο πιο κοντά στον ρεαλισμό και σε μια άλλη μορφή δημοκρατικής λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου