Το blog του Νομού Πρέβεζας

Το blog του Νομού Πρέβεζας

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ο δημόσιος χώρος ως δημόσιο βήμα- Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών δ. Πρέβεζας




Ο δημόσιος αστικός και περι-αστικός χώρος που νοούταν ως δεδομένος μέχρι πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα, άρχισε να αμφισβητείται με την επέλαση των πρακτικών του νέο-φιλελευθερισμού. Τα παραδείγματα αυτής της επέλασης πολλά: από τα τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια και δρόμους, τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων χώρων, τις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, μέχρι το παρκάρισμα αυτοκινήτων σε θέσεις που δυσχεραίνουν τη διάβαση πεζών και την αυξανόμενη εξαφάνιση χώρων πρασίνου. Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι αντιδράσεις πολιτών ενάντια σε αυτή την επέλαση, γίνονται πιο μαζικές και οργανωμένες, κύρια σε επίπεδο γειτονιάς ή μέσω ομάδων (πχ. ΑΜΕΑ, ποδηλάτες) αλλά παρόλα αυτά ακόμη δεν έχουμε δει μια ολοκληρωμένη πρόταση στην διεκδίκηση του δημόσιου χώρου.

Το παρόν κείμενο αποτελεί μια τέτοια πρόταση ή καλύτερα το έναυσμα για μια συζήτηση προς μια ολιστική διεκδίκηση του δημόσιου χώρου στον διευρυμένο πλέον δήμο Πρέβεζας. Αρχή για αυτή τη συζήτηση πρέπει να αποτελέσει η παραδοχή ότι δημόσιος χώρος είναι το κατεξοχήν δημόσιο βήμα των πολιτών και ιδιαίτερα των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι μετανάστες, οι νέοι που ασφυκτιούν στο αποστειρωμένο από ιδέες αστικό περιβάλλον, οι ηλικιωμένοι κλπ. Ο δημόσιος χώρος λοιπόν αποτελεί το μέσο έκφρασης του δικαιώματος των πολιτών στην ασφαλή μετακίνηση, στον αθλητισμό, στον ελεύθερο χρόνο, στην δημιουργία, στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερους δημόσιους χώρους στον δήμο Πρέβεζας που να πραγματώνουν την έκφραση των δικαιωμάτων των πολιτών. Απαιτούμε περισσότερο πράσινο και πλατείες και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης της κυκλοφορίας των οχημάτων με στόχο την ελάχιστη όχληση των πεζών και ποδηλατών. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε την δημιουργία κινήτρων (περισσότεροι πεζόδρομοι-ποδηλατόδρομοι και παρκινγκ ποδηλάτων, δημοτικά μέσα μαζικής μεταφοράς) για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (πεζοπορία, ποδήλατο, σκέιτμπορντ) μέσα στα αστικά κέντρα του δήμου και αντικινήτρων (περιορισμό στάθμευσης, απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο) για την χρήση του αυτοκινήτου.

Προτείνουμε επίσης την δημιουργία «Δημοτικού Πολιτιστικού Πάρκου» στο πρώην στρατόπεδο του Αγ. Ανδρέα στη Πρέβεζα. Η πόλη της Πρέβεζας έχει ένα μεγάλο όγκο καλλιτεχνών που δημιουργούν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Υπάρχουν ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, κινηματογραφιστές, φωτογράφοι, ζωγράφοι κλπ που θα μπορούσαν να στεγάσουν την ανάγκη τους για δημιουργία στους πολλούς χώρους του κάστρου. Προτείνουμε την μεταμόρφωση των κτισμάτων σε μόνιμα εργαστήρια καλλιτεχνών, προβάδικα-στούντιο μουσικής, θεατρικές και χορευτικές σκηνές, χώρους για εκθέσεις και προβολές, χώρους για διεξαγωγή συναυλιών και την ανάπλαση των χώρων πρασίνου του κάστρου.

Ένα άλλο κομμάτι των πολιτών του δήμου Πρέβεζας χρειάζεται τον δικό του χώρο. Είναι όλοι αυτοί που έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια συλλογικότητες όπως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες και διάφορες πρωτοβουλίες και ενώσεις αλλά και συλλόγους μεταναστών. Αυτές οι συλλογικότητες αποτελούν ενεργά κύτταρα της κοινωνίας των πολιτών αφού λειτουργούν με βάση το κοινό συμφέρον και παλεύουν για το δικαίωμα στο περιβάλλον, στη δημιουργία, στη συνεύρεση και στην ποιότητα ζωής. Ένας χώρος που θα μπορούσε να στεγάσει τις ανησυχίες τέτοιων πυρήνων είναι το κάστρο του Αγ. Γεωργίου που θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε μόνιμους χώρους συζητήσεων και εδρών όλων αυτών των οργανώσεων απαλλάσσοντας τους από το κόστος ενοικίου και φέρνοντας τους πιο κοντά με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία.

Οι παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών του Δήμου Πρέβεζας για τη πιθανότητα ύπαρξης μιας διαφορετικής πρακτικής χρήσης του δημόσιου χώρου. Μέσα από τη συζήτηση για τον ελεύθερο δημόσιο χώρο θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του πολιτικού δικαιώματος, την έννοια του ενεργού πολίτη και των κοινωνικών σχέσεων. Με αυτούς τους τρόπους οι πολίτες αναπτύσσουν λογικές και πρακτικές συλλογικής και δημοκρατικής διαχείρισης της πόλης.

Κείμενα και θέσεις της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών δ. Πρέβεζας στο www.arpapreveza.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου