Το blog του Νομού Πρέβεζας

Το blog του Νομού Πρέβεζας

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ - «Η κατρακύλα άρχισε το '94!»


Από το 1994, την περίφημη εποχή του «μπαμπούλα της ΦΙΦΑ» Κώστα Τριβέλλα, και μετά η διαιτησία πήρε λάθος δρόμο. Φτάσαμε στο 2010 και εξέλιξη δεν υπάρχει. Μόνο πτώση, φωνές και ένα ατελείωτο χάος με την ΚΕΔ να μην μπορεί να στηρίξει το προϊόν της και τους διαιτητές να μοιάζουν ακέφαλοι, να κάνουν τραγικά λάθη και το ποδόσφαιρο να νοσεί! Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από τον Περικλή Βασιλάκη να μας πει εάν υπάρχει γιατρειά και ο καθηγητής διαιτησίας ανέλυσε στο SPORTNET επακριβώς το «τι» και το «πως» για την κακή συνήθεια την ημερών μας!
10Bet.com - 100% BONUS Εγγραφής


Μόλις τρεις αγωνιστικές και όλοι φωνάζουν. Κακές διαιτησίες. Τι φταίει τελικά;
«Φτάσαμε στην τρίτη αγωνιστική και τα λάθη είναι υπαρκτά και πολλά. Οι διαιτητές αισθάνονται ότι δεν έχουν ηθική υποστήριξη. Με τον τρόπο που λειτουργεί η ΚΕΔ αυτή τη στιγμή δείχνει πως δε μπορεί να θωρακίσει τους διαιτητές που μοιάζουν ακέφαλοι και δεν ξέρουν που ανήκουν. Δεν έχουν ψυχολογία και αυτό είναι ξεκάθαρο αφού όταν “σφυρίζουν” στην Ευρώπη τα πάνε καλά»

Γίνονται και λάθη ανθρώπινα ωστόσο…
«Λάθη θα γίνονται πάντα. Το θέμα είναι ότι καταλαβαίνουν όλοι πότε ένα λάθος είναι ανθρώπινο και πότε είναι λόγω ανικανότητας του διαιτητή. Μερικοί ανέβηκαν με πύραυλο στην μεγάλη κατηγορία και όχι απλά μ' ένα ασανσερ. Πρέπει να μείνουν αυτοί που αξίζουν και έχουν τα προσόντα».

Υπάρχει θέμα ΕΠΟ;
«Δεν έχω καμία αντίρρηση οι διαιτητές να είναι στην ΕΠΟ, αλλά θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι! Και να ενεργοποιηθούν ξανά οι σύνδεσμοι. Να υπάρξει παραγωγή διαιτητών και επιμόρφωση. Πραγματικά έχω έρθει σε απόγνωση με αυτά που γίνονται πλέον και αντί να εστιάζουμε στο ποδόσφαιρο ασχολούμαστε με άλλα πράγματα. Εγώ την πόνεσα την διαιτησία, άρχισα από το 1974…».

Άλλες εποχές τότε. Από πότε άρχισε η κατηφόρα στην διαιτησία;
«Η κατρακύλα άρχισε το '94 επί Τριβέλλα. Κάποιοι, κι όχι όλοι, παράγοντες της διαιτησίας έβαλαν έδωσαν την σκυτάλη στους παράγοντες του ποδόσφαιρου. Ο "μπαμπούλας της ΦΙΦΑ" (σ.σ. Τριβέλλας) εκβίαζε τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λιάνη πως εάν δεν σταματήσει η πολιτεία να ασχολείται με τα του ποδοσφαίρου, η Εθνική ομάδα δε θα πήγαινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής!».

Και τώρα τι κάνουμε; Σηκώνομαι τα χέρια ψηλά;
«Υπάρχει λύση. Για την ακρίβεια πρόκειται για ασπιρίνη που θα απαλύνει κάπως τον πόνο. Να εφαρμόσουμε το μοντέλο της ΟΥΕΦΑ από την στιγμή που δεν είναι ικανοί οι διαιτητές. Να χρησιμοποιηθούν ακόμα δύο διαιτητές, ένας πίσω από κάθε τέρμα και να είναι συνολικά πέντε και η ΚΕΔ να τους δώσει ψυχολογία που δεν έχουν τώρα. Με την άδεια της ΦΙΦΑ μπορεί να γίνει».

Πρέπει όμως να μείνουν όσοι αξίζουν…
«Εγώ λέω να γίνει ενιαίος ο πίνακας διαιτητών για την Σούπερ Λίγκα και την Β΄ Εθνική. Οι διαιτητές να μπαίνουν από την ΚΕΔ με αυστηρά κριτήρια και όχι με μέσον ώστε να μείνουν οι αληθινά ικανοί. Και να είναι όλα στη φόρα όσον αφορά τα προσόντα τους με πρώτο απ’ όλα το ήθος!»
ΠΗΓΗ: SPORTNET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου